Nechci slevu ZADARMO!

Poslední dobou si stále častěji opakuji památný fór Semaforské dvojice Š+G: " nechci slevu zadarmo". Tehdy to opravdu fór byl, dnes je na tom postaven snad veškerý kšeft či reklama.

Předpokládám, že jste si, stejně jako já, všimli, jak se matou pojmy a kolik věcí se skrývá za slovem "zadarmo".

Já si tento výraz začínám spojovat v porevolučním období s mobilními operátory. Pamatujete, jak se z nedostupných a omezených tarifů stalo volání ZADARMO? Zaplať 500,- (1000,- ... dle tarifů...) a mužeš do všech sítí volat ZADARMO! Jako by ta pětistovka nebyl peníz!

Začali jsme si zvykat na reklamní trik a přestali jsme ho časem vnímat jako trik. Stal se pro nás realitou.

A tak dnes voláme ZADARMO bez omezení i s internetem. Stojí nás to cca 700 měsíčně.

Vzpomněli jsme si, že máme ZADARMO i zdravotnictví. Stojí nás to cca 300 000 000 000,-Kč ročně.

Ve Frýdku- Místku jezdí městská hromadná doprava ZADARMO. Stojí to městkou kasu cca 65 000 000,- Kč ročně.

Samozřejmě si na výrobky ZADARMO přijdeme i v běžném obchodě. 2+1 ZADARMO!  

I naše děti jezdí s cestovní kanceláří ZADARMO. Stačí když ZAPLATÍ rodiče.

 

Bohužel, ani jedna z nabídek ZADARMO nebývá zadarmo. Ba právě naopak, většinou je to mnohem dražší, než kdyby to stálo normální cenu. I zde však najdeme rozdíl! Rozdíl je většinou v tom, zda službu ZDARMA nabízí soukromá společnost vzniklá z důvodu plánovaného zisku, nebo jde o státní či obecní firmu, zvyklou svůj rozpočet doplnit dle potřeb. Je až neuvěřitelné, kolik lidí, firem, divadel, vlaků, letadel ... získává své příjmy nikoliv volnou podnikatelskou soutěží v konkurenčním prostředí ale dotací ze státního, krajského, městského, obecního či unijního rozpočtu.

Pokud např. v našem 1. příkladě, nás mobilní operátor nechá volat ZADARMO, vykáže soukromá firma několikamiliardový zisk a evidentně se mu naše volání ZADARMO vyplatilo.

V druhém příkladu se zdravotnictvím to ale již tak nefunguje. Ani 300 miliard nemocnicím nestačí na naše ošetření ZADARMO. A nestačilo by ani 600 miliard, ani 900 miliard ... Víme proč! 

A ve Frýdku již nabídli autobusy ZDARMA i okolním vesnicím. Jupí! 

Jsme ovlivněni marketinkem, reklamou, podvodem a přestáváme používat hlavu. Jsme ovlivněni socialismem a jeho lepším zítřkem - komunismem. Vše zadarmo, každému podle jeho potřeb. Jsme ovlivněni podobně blbou politikou současné EU. Myslel jsem si, že po devětaosmdesátem se k tomu nikdo z nás již nebude vracet. Myslel jsem, že si v tom konkurenčním kapitalismu vybereme zboží či službu dle svých potřeb a že za ni zaplatíme dohodnutou cenu. Díky konkurenci přiměřeně nízkou. 

Mýlil jsem se. Jsme tam zpět. 

Těšíme se, jak pojedeme autobusem ZADARMO!

Však on to NĚKDO zaplatí!

Autor: Jiří Remeš | pondělí 12.5.2014 19:55 | karma článku: 12,46 | přečteno: 673x